Postery Konferencji Puzzel 2017

SOBOTA, 1 kwietnia 2017, godziny 10:00-12:00
Sesja posterowa nr 1 – Hol Kompleksu-Edukacyjno-Badawczego Biotechnologii UWr

  1. Aktywność cyklooksygenazy w mózgu szczurów poddanych pre- i postnatalnej ekspozycji na fluor
  2. Analysis of polyphenolic compounds in extracts from honey
  3. Bierne narażenie na dym tytoniowy a ryzyko nowotworzenia
  4. Charakterystyka i ocena cytotoksyczności psich komórek NK
  5. Charakterystyka uzębienia ludzi z epoki późnego neolitu w oparciu o szczątki kostne z okolic Wrocławia
  6. Czy choroby przyzębia mogą mieć wpływ na termin porodu?
  7. Czy dieta bezglutenowa jest odpowiednia dla seniorów?
  8. Early treatment protocol in children with cleft lip and palate
  9. Enzymy powszechnie stosowane w diagnostyce laboratoryjnej
  10. Farmaceutyki w środowisku wodnym i ich wpływ na zdrowie człowieka
  11. Fluor jako czynnik wpływający na syntezę prostaglandyny E2 (PGE2) w nerkach szczurów poddanych pre- i postnatalnej ekspozycji na ten pierwiastek
  12. Fragariae folium – surowiec o istotnym działaniu prozdrowotnym
  13. Hematoonkologia a zagrożenie osteoporozą
  14. Hipoksja i zakwaszenie mikrośrodowiska jako mediatory przerzutu nowotworowego
  15. Jak pacjenci z rybią łuską pomagają nam lepiej rozumieć atopowe zapalenie skóry, czyli rzecz o mutacjach w genie filagryny
  16. Komputerowe zarządzanie stadem krów mlecznych na terenie województwa lubelskiego
  17. Kumulacja fluoru w nerkach szczurów poddanych ekspozycji na ten pierwiastek oraz jego wpływ na całkowitą zdolność antyoksydacyjną tkanki
  18. Masseter muscle tone and signs of occlusal parafanction in oral cavity of dentistry students
  19. Metody badań metaloproteinaz w materiałach biologicznych
  20. Metody obiektywnej oceny drożności nosa w praktyce klinicznej
  21. Najsilniejsze trucizny świata – tetrodotoksyna
  22. Nasiona chia – superfood czy superbiznes?
  23. Obustronny guz Wilmsa u 3 letniego chłopca, opis przypadku
  24. Ocena sensoryczna mleka koziego i jego permeatu po mikrofiltracji
  25. Ocena wpływu substancji pochodzących z zielonej herbaty na komórki raka jajnika
  26. Ochronna aktywność wybranych kwasów fenolowych przed działaniem nadtlenoazotynu i podchlorynu na strukturę fibrynogenu i plazminogenu
  27. Opis przypadku: Obraz TK szkliwiaka szczęki u 38-letniej kobiety
  28. Oporność wielolekowa nowotworów i charakterystyka białek transportowych
  29. Oporność wielolekowa w kontekście terapii nowotworowej
  30. Osteoporoza u mężczyzn – niedoceniany problem
  31. Plejotropowe działanie Witaminy D a konsekwencje zdrowotne jej niedoboru
  32. Polimery biodegradowalne w zastosowaniach medycznych
  33. Pozyskiwanie kondensatu wydychanego powietrza w celu diagnostyki i monitorowania przebiegu astmy oskrzelowej w populacji dziecięcej
  34. Rola proteolizy zewnątrzkomórkowej w neurotoksycznym działaniu fluoru
  35. Rozpoznawanie astmy wczesnodziecięcej w świetle aktualnej wiedzy medycznej
  36. Skala BIRADS – zastosowanie oraz interpretacja wyniku USG piersi
  37. Spirometria jako podstawowe badanie czynnościowe układu oddechowego
  38. Splicing regulation by Epithelial Splicing Regulatory Proteins in colorectal cancer
  39. Stabilność połączeń adhezyjnych naturalnych i syntetycznych klejów tkankowych w chirurgii
  40. Sushi jako dodatkowe źródło fluoru w diecie. Zawartość fluoru w popularnej japońskiej potrawie
  41. Tests to assess the mutagenicity of environmental pollution
  42. Użycie detektora metalu do celów namierzania masowych grobów I i II wojny światowej
  43. Węże żmijowate – jadowite zagrożenie w Polsce
  44. Wpływ czynników środowiskowych na etiologię nowotworów płuc
  45. Wpływ fluoru na funkcjonowanie nerek. Analiza stężenia tromboksanu B2 u szczurów eksponowanych na działanie pierwiastka
  46. Wpływ nadsączu (supernatantu) z przechowywanych koncentratów krwinek czerwonych na żywotność komórek jednojądrzastych krwi obwodowej
  47. Wpływ palenia papierosów na aktywność N-acetylo-β-D-glukozaminidazy
  48. Wpływ soku z młodych pędów buraka ćwikłowego (Beta vulgaris L.) na ekspresję genów TP53, Bax oraz BCL2 w ludzkich komórkach nowotworowych gruczołu piersiowego linii MCF7
  49. Wybór piwa a wzmożona lipogeneza
  50. Wybrane aspekty spożywania wody wodociągowej i butelkowanej
  51. Zapotrzebowanie na witaminę B12 u pacjentów hemodializowanych
  52. Zawartość kwasu linolowego i α-linolenowego w różnych rodzajach Yerba Mate, zależna od kraju pochodzenia i warunków zaparzenia
  53. Związek pomiędzy wybranymi cechami klinicznymi oraz czasem trwania otępienia u chorych mieszkających na Górnym Śląsku
  54. Jogurt warzywny – innowacyjny produkt na rynku mleczarskim
  55. Zastosowanie SBA-15 w medycynie
  56. The influence of process parameters on the performance of membrane distillation

SOBOTA, 1 kwietnia 2017, godziny 13:15-14:45
Sesja posterowa nr 2 – Hol Kompleksu-Edukacyjno-Badawczego Biotechnologii UWr

  1. Agent based modeling of increasing money supply effects
  2. Aktywność powierzchniowa wodnych roztworów herbicydowych cieczy jonowych
  3. Alkilo-1,X-bis(decylodimetyloamoniowe) herbicydowe ciecze jonowe
  4. Analiza instrumentalna w kryminalistyce – wykorzystanie technik chromatograficznych i spektroskopowych
  5. Badanie aktywności katalizatorów miedziowych w reakcji kaskadowej
  6. Badanie elektroanalitycznych właściwości kwasu syryngowego przy użyciu elektrody ceramicznej
  7. Biphenyl and terphenyl derivatives with long conjugated π electron system
  8. Charakterystyka strukturalna mieszaniny polimerowej Ecoflex/PLA
  9. Chemiczna regeneracja elektrod z ekspandowanego grafitu po utlenianiu fenolu
  10. Chromatografia gazowa w badaniu transportu gazów w materiałach porowatych typu Metal-Organic Framework
  11. Co widma emisyjne mówią o plazmie
  12. Czwartorzędowe sole pirydynowe – właściwości i zastosowanie
  13. Dynamika sieci kryształów mieszanych pojedynczych warstw dichalkogenków metali przejściowych– obliczenia z zasad pierwszych
  14. Efekty synergetyczne w procesach ekstrakcji jonów La(III) i Ce(III) z roztworów wodnych
  15. Elektrochemiczna redukcja grupy nitrowej jako źródło sygnału analitycznego
  16. Enancjoselektywna synteza atropoizomerycznych pochodnych naftylopirydyny
  17. Extracting natural limonene from waste orange peels and obtaining oxygenated derivatives from this compound on the Ti-MCM-41 catalyst
  18. Fosfonopeptydy jako inhibitory ludzkiej proteazy HAT
  19. Hidden phase of 6-chloro-4,4,5,7-tetramethyldihydrocoumarin
  20. Influence of different solvents on the compressibility of noncovalent porous material at high-pressure
  21. Krzywe energii potencjalnej dla jonu K_2^+ na podstawie metody EA-EOM-CCSD
  22. Methods of the isolation of the clove oil (Oleum Caryophylli) and identification of its main component (eugenol) by the gas chromatography
  23. Metody badań materiałów soczewkowych
  24. Metody obiektywnej oceny kondycji skóry – istota badań aparaturowych w nowoczesnej kosmetologii
  25. Metody otrzymywania protonowych soli 2-(4-chlorofenylo)-3-cyklopropylo-1-(1H-1,2,4-triazol-1-ilo)-2-butanolu
  26. Montmorillonite as catalyst in oxidation process of limonene with hydrogen peroxide
  27. Mounting mass based on silicone pressure-sensitive adhesives
  28. Naturalne źródła przeciwutleniaczy
  29. New tridentate NCN-coordinating ligands based on pyrene structure: synthesis, photophysical properties and DFT theoretical studies
  30. Nie tylko medycyna estetyczna – czyli o innych zastosowaniach kolagenu
  31. Niebiańskie pianki – aerożele jako materiał przyszłości
  32. Numeryczne Rozwiązanie Otwartego Dyssypacyjnego Równania Grossa-Pitajewskiego dla Dwuwymiarowego Kondensatu Polarytonów Ekscytonowych
  33. Octany allilowe w syntezie bioaktywnych związków fosforoorganicznych
  34. Odkrywamy skład olejków eterycznych z drzew cytrusowych
  35. Oznaczanie alkaloidów zawartych w Chelidonium Majus L. metodą wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC)
  36. Pentapeptydowe substraty z nienaturalnymi aminokwasami jako narzędzie w badaniu specyficzności substratowej ludzkiego proteasomu 20S
  37. Platynowe i nieplatynowe katalizatory do redukcji tlenu o potencjalnym znaczeniu w niskotemperaturowych ogniwach paliwowych
  38. Pochodne pirydyny jako skuteczne esktrahenty jonów żelaza z roztworów wodnych
  39. Poli(ciecze jonowe) – synteza oraz zastosowanie w procesie flokulacji
  40. Problemy recyklingu zużytego sprzętu elektrycznego i elektronicznego
  41. Projekt technologiczny zamkniętego systemu produkcji biomasy glonów z wykorzystaniem płynnych produktów odpadowych
  42. Przeszłość medycyny – ciecze jonowe z farmakologicznym komponentem
  43. Ratunek dla studenta, czyli kilka słów o kofeinie
  44. Significance and use of 3-allyloxy-1,2-propanodiol
  45. Sulfoniowe sole organiczne jako nowe środki ochrony roślin
  46. Synteza i właściwości esterquatów amoniowych z anionem karboksylanowym
  47. Synteza i właściwości niezwykłych tricyklicznych struktur klatkowych
  48. Synteza i zastosowanie w procesie ekstrakcji N’-hydroksy-N-alkilopirydynokarboksyimidoamidów
  49. Synteza nowych hydrofobowych soli pirydyniowych
  50. Synteza pochodnych aryloboronowych w aspekcie otrzymywania 4,4”-dialkilo-2′,3′-difluoroterfenyli
  51. Synteza, charakterystyka i właściwości katalityczne materiałów mezoporowatych typu SBA-16 zawierających pallad
  52. Synteza, charakterystyka oraz zastosowanie α-podstawionych akrylanów zawierających grupę fosfonową
  53. Synthetic dyes in activated sludge – methods of removing using microorganisms
  54. System uprawy, a zawartość fenolokwasów w różnych rodzajach mąk
  55. Tetrazole w chemii koordynacyjnej
  56. The consequences of the use of road salt on the example of surface water – good and bad sides
  57. The use of microwaves in organic chemistry
  58. Ubikwityna i jej rola w degradacji białek
  59. Właściwości adsorpcyjne sieci metalo-organicznych (MOFs) względem CO2
  60. Właściwości i zastosowanie ftalocyjanin
  61. Wpływ modyfikowanych fotokatalizatorów na efektywność oczyszczania strumieni wodnych zawierających wybrane mikrozanieczyszczenia
  62. Wpływ pH wody na kiełkowanie i wzrost Kostrzewy czerwonej (Festuca rubra)
  63. Wpływ promieniowania UV na skórę człowieka podczas popularnych zabiegów kosmetycznych
  64. Wpływ zawartości polilaktydu na wybrane właściwości mieszaniny poliestrowej PLA/PBAT przeznaczonej do produkcji worków na odpady
  65. Wykrywanie narkotyków we krwi metodą LC/MS/MS
  66. Wyznaczanie stałych spektroskopowych dla cząsteczki NaH na podstawie metody FS-CCSD (2, 0)
  67. Zastosowanie materiałów typu KIT-5 oraz KIT-6 modyfikowanych grupami sulfonowymi jako katalizatorów reakcji alkilowania Friedla-Craftsa
  68. Zastosowanie mediatora – metoda umożliwiająca wzmocnienie sygnału analitycznego Cd i Pb w woltamperometrii
  69. Zastosowanie wysokosprawnej chromatografii cienkowarstwowej w wykrywaniu fałszerstw dokumentów
  70. Zorientowani na młodość: zadziwiające właściwości floretamidu
  71. Występowanie pałeczek z rodziny Enterobacteriaceae u płazów ze szczególnym uwzględnieniem prewalencji Escherichia coli oraz Salmonella sp
  72. Determination of new liquid crystal material’s properties by use analytical method

SOBOTA, 1 kwietnia 2017, godziny 15:15-17:00
Sesja posterowa nr 3 – Hol Kompleksu-Edukacyjno-Badawczego Biotechnologii UWr

  1. Aktywność przeciwdrobnoustrojowa kwasu linolowego wobec pałeczek Helicobacter pylori
  2. Analiza strukturalna immunoaktywnych egzopolisacharydów grzyba leczniczego Lentinula edodes
  3. Analiza wpłwu warunków wodnych na zjawisko przebicia hydraulicznego w pomieszczeniach podpiwniczonych z uwzględnieniem przestrzennego modelu warstw geotechnicznych
  4. Badania iłów mioceńskim w stanie jednoosiowego i trójosiowego ściskania z wykorzystaniem aparatu trójosiowego ściskania
  5. Badania zróżnicowania wewnątrzgatunkowego wybranych właściwości lipaz produkowanych przez szczepy drożdży Yarrowia lipolytica w podłożach zawierających oliwę z oliwek
  6. Badanie degradacji lewanu w warunkach modelowych przewodu pokarmowego
  7. Badanie postępu biodegradacji folii Ecovio w obecności proteinazy K
  8. Badanie procesu wycieku przez błonę biologiczną sond fluorescencyjnych wykorzystywanych do znakowania DNA
  9. Badanie wskaźników rozwoju zrównoważonego na poziomie powiatów za pomocą metod taksonomicznych
  10. Bioaerozole
  11. Bioaktywność ftalidów pochodzenia naturalnego
  12. Biologiczna obróbka wstępna biomasy lignocelulozowej
  13. Biotransformacje flawonoidów w kulturze Mortierella isabellina
  14. Celiakia – życie bez glutenu
  15. Charakterystyka mikrobiologiczna i fizyko-chemiczna wody wodociągowej w Olsztynie w latach 2015-2016
  16. Charakterystyka oddziaływań białka MPP1 z flotylinami w komórkach MCF-7
  17. Charakterystyka składu chemicznego olejku eterycznego z Plectranthus amboinicus nawożonego fusami kawowymi
  18. Charakterystyka szczepu Aeromonas sp. O23A i jego udział w obiegu arsenu w przyrodzie
  19. Chemia na ostro – czyli różne oblicza kapsaicyny
  20. Choroby nieprawidłowego i niekonicznego splicingu
  21. Dekoloryzacja barwników przemysłowych przez zewnątrzkomórkowe enzymy Myrothecium roridum
  22. Diagnostyka Stanu Nawierzchni jako niezbędny element jakości dróg
  23. Dwa oblicza tetrodotoksyny
  24. Efekty strukturalne niejednorodności odkształcenia plastycznego realizowanego za pomocą wyciskania ze skrętną matrycą
  25. Effect of different cadmium concentrations on sweet maize (Zea mays L. cv. Landmark)
  26. Ekstrakcja barwników antocyjanowych z owoców żurawiny
  27. Generowanie wolnych rodników (ROS) przezlipopeptyd w komórkach raka skóry
  28. Geny oporności na fluorochinolony u środowiskowych Escherichia coli
  29. Historyczne walory urbanistyczne dawnych „miasteczek” Dolnego Śląska
  30. Hodowla mikroalg w fotobioreaktorach
  31. Inhibitory kinaz tyrozynowych z grupy TrkB oraz fosfolipazy C1 i ich potencjalne zastosowanie w terapii glejaków
  32. Jedwabnik morwowy – znany owad o nieznanych zastosowaniach
  33. Klonowanie metodą SLiCE
  34. Komórki supresyjne pochodzące z linii mieloidalnej i ich rola w immunosupresji w chorobach nowotworowych
  35. Kompozyty polimerowe wzmacniane grafenem jako faza zbrojącą
  36. Matlab jako narzędzie wspomagające diagnostykę onkologiczną
  37. Mechanizmy oporności na bakteriofagi
  38. Metody zmniejszania właściwości alergennych żywności
  39. Mikrobiologiczna metoda otrzymywania hydroksylaktonów oraz ich właściwości biologiczne
  40. Mikrobiota jelitowa noworodków a choroby wieku późniejszego
  41. Mikroskopowa analiza jakości wykonania powłok lakierniczych naniesionych na powierzchnie błotnika samochodów osobowych
  42. Modyfikacja powierzchni sorbentów naturalnych
  43. Morwa biała źródłem surowców o wielokierunkowym zastosowaniu
  44. Natural polymers in drug delivery systems
  45. Nieantybiotykowe metody leczenia infekcji bakteryjnych
  46. Occurrence of ESBL-producing microorganisms in Wrocław tap water
  47. Ocena aktywności paraoksonazy 1 oraz stężenia dialdehydu malonowego u osób chorych na łysienie plackowate
  48. Ocena mikologiczna powietrza pomieszczeń wewnętrznych
  49. Oddziaływanie naturalnych surfaktantów na bakterie z rodzaju Pseudomonas sp.
  50. Oporność na antybiotyki β-laktamowe u pałeczek z rodzaju Acinetobacter
  51. Patogeniczność w rodzaju Armillaria (Fr.: Fr.) Staude
  52. Photodynamic Therapy with liposomal gel formulation of chlorin e6-PVP
  53. Porównanie metod namnażania wirusów bakteryjnych (bakteriofagów)
  54. Probiotechnologia – mikroorganizmy w rewitalizacji środowiska
  55. Prozdrowotne właściwości spiruliny
  56. Przegląd metod obliczeniowych dla stężenia letalnego medialnego na przykładzie badań hydrobiontów w ściekach zawierających metale ciężkie
  57. Przeżywalność bakterii Lactococcus lactis podczas mikrokapsułkowania metodą suszenia rozpyłowego
  58. Regulatory programowanej śmierci komórki a reakcja rośliny na nicienie pasożytnicze
  59. Różnice w budowie morfologicznej różnych form oplątwy brodaczkowatej (Tillandsia usneoides L.)
  60. Skutki obecności selenu w naszym organizmie
  61. Specyficzność działania enzymów lipolitycznych syntetyzowanych przez komórki drożdży Yarrowia lipolytica w podłożu hodowlanym zawierającym oliwę z oliwek
  62. Spirulina – pokarm przyszłości
  63. The effect of insecticides on entomopathogenic fungi
  64. The photosynthetic activity of maize cv. Landmark in cadmium stress conditions
  65. Użyteczność bakteryjnej metody DNA fingerprinting w kryminalistyce
  66. Walka o przetrwanie: ekspresja genów systemu SOS oraz stresu oksydacyjnego przez Pseudomonas aeruginosa traktowanego nanokompozytami z dodatkiem srebra
  67. Wpływ DHEA i jego pochodnych na ludzki organizm
  68. Wpływ ekstraktu roślinnego zawierającego saponiny na właściwości powierzchniowe mikroorganizmów i biodegradację oleju napędowego
  69. Wpływ geosyntetyków na warunki gruntowo-wodne skarp i zboczy
  70. Wpływ jonów manganu na skład ilościowo-jakościowy surfaktyny w podłożach pofermentacyjnych
  71. Wpływ soku z młodych pędów kapusty głowiastej białej oraz z warzywa pełnej dojrzałości (Brassica oleracea var. capitata f. alba) na żywotność komórek nowotworowych czerniaka linii WM793
  72. Wpływ stosowania glinki kaolinitowej do mieszanek pełnoporcjowych dla kurcząt brojlerów na parametry morfometryczne kości piszczelowej
  73. Wpływ struktury chemicznej biosurfaktantów na ich właściwości
  74. Wpływ układu przestrzennego miejscowości na możliwości inwestycyjne
  75. Wpływ witaminy D i jej analogów na zmiany w obrazie histologicznym płuc oraz tkanki nowotworowej w modelu mysiego raka sutka
  76. Występowanie integronów u bakterii środowiskowych z rodzaju Acinetobacter
  77. Wzrost bakterii w postaci biofilmu na folii polietylenowej (PE) oraz próby jej degradacji
  78. Zastosowanie nanomateriałów w mikrobiologii
  79. Zastosowanie transglutaminazy w przemyśle spożywczym
  80. Zimna plazma i jej aktywność bakteriobójcza oraz przeciwnowotworowa
  81. Zmiany właściwości powierzchniowych komórek bakteryjnych w obecności chlorofenolu
  82. Zmienność pokrycia terenu w świetle zjawiska Urban Sprawl
  83. Zrównoważony rozwój przestrzeni a zobowiązania finansowe przedsiębiorstw w kontekście sytuowania reklam
  84. Analiza wyników pomiaru kodowego jednoczęstotliwościowym odbiornikiem GPS klasy turystycznej
  85. Możliwości gospodarczego wykorzystania sorgo

NIEDZIELA, 2 kwietnia 2017, godziny 09:00-11:00
Sesja posterowa nr 4 – Hol Kompleksu-Edukacyjno-Badawczego Biotechnologii UWr

  1. Afrykańskie trendy w przemyśle spożywczym
  2. Aminokwasy w produkcji roślinnej
  3. Analiza czynników wpływających na wytrzymałości skorupy jaj konsumpcyjnych
  4. Analiza i optymalizacja bloku parowego współpracującego ze źródłami OZE
  5. Analiza porównawcza składu chemicznego i potencjału prozdrowotnego nasion jadalnych
  6. Charakterystyka białek mleka różnych gatunków
  7. Charakterystyka substancji humusowych, ich oznaczanie i usuwanie z wód
  8. Charakterystyki spektroskopowe metaloorganicznych kompleksów z rodziny związków żelaza z triazolami
  9. Chipsaty – projekt KickSat oraz KickSat-2
  10. Co tak naprawdę jemy – badania eksperymentalne parówek
  11. Czym różni się miód naturalny od sztucznego?
  12. Gaussia vs Firefly: możliwości nowych białek reporterowych
  13. Innowacyjne kierunki wykorzystania kwiatów ketmii szczawiowej w przemyśle spożywczym
  14. Laboratoryjna diagnostyka w patologii endokrynologii rozrodu u suk
  15. Materiały kompozytowe zawierające polimery przewodzące jako sensory gazów
  16. Metody otrzymywania plazmy
  17. Modelowanie właściwości sensorycznych jogurtu o zwiększonej zawartości białek serwatkowych i z udziałem mikroflory probiotycznej
  18. Modyfikacje materiałów elastomerowych montmorylonitem – wpływ na właściwości wytrzymałościowe i palność
  19. Nanotechnologiczne metody ulepszania jakości wody
  20. Niobiany ziem rzadkich i ich zastosowania
  21. Ocena możliwości zmniejszenia negatywnego oddziaływania układów jezdnych ciągników na podłoża rolnicze
  22. Wpływ rodzaju rozpylacza na stopień pokrycia opryskiwanych obiektów
  23. Ocena właściwości fizykochemicznych oraz mikrobiologicznych sera dojrzewającego typu Gouda podczas dojrzewania
  24. Ocena zawartości barwników występujących w dostępnych na rynku parówkach
  25. Odnawialne źródła energii szansą na niezależność energetyczną woj. świętokrzyskiego
  26. Odporność korozyjna stali 316L pokrytej powłokami ZrO2 w roztworze sztucznej krwi
  27. Okrywki kasztanowca zwyczajnego jako adsorbenty jonów niklu z roztworów wodnych
  28. Pozyskiwanie paliw nowej generacji
  29. Produkcja biogazu z składowisk odpadów komunalnych
  30. Pułapkowanie optyczne w powietrzu
  31. Regionalny System Promocji „Dolina Baryczy Poleca” jako przykład zrównoważonego rozwoju
  32. Rozwój sieci dróg transportu rolnego w pracach scaleniowych
  33. Synteza i właściwości nadprzewodnika YBa2Cu3O7-x
  34. Trendy w uprawie rzepaku ozimego w Polsce i na świecie
  35. Wartość materiałowa obwodów drukowanych
  36. Właściwości fizyczne podwójnego perowskitu Ca2TiMnO6
  37. Właściwości fizykochemiczne i sensoryczne produktów typu smoothie sporządzony na bazie buraka ćwikłowego
  38. Właściwości fotofizyczne układów typu donor elektronu: akceptor elektronu stosowanych w organicznych diodach elektroluminescencyjnych
  39. Właściwości prozdrowotne soku z buraka wzbogaconego przecierami z malin i czarnej porzeczki
  40. Wpływ katastrofy elektrowni jądrowej Fukushima I na zdrowie ludzkie
  41. Wpływ nawożenia borem na plonowanie i jakość technologiczną buraka cukrowego
  42. Wpływ nawożenia na plonowanie ziemniaka
  43. Wpływ przedsiewnej stymulacji na kiełkowanie i plonowanie buraka cukrowego
  44. Wpływ substancji słodzących na cechy elektryczne soku jabłkowego
  45. Wykorzystanie spektroskopii dielektrycznej w badaniu poszczególnych gatunków drewna
  46. Zachowania konsumentów na rynku ketchupu
  47. Zachowanie modelu Ziff-Gulari-Barshad w zależności od rozmiaru sieci dyskretyzacyjnej
  48. Zagospodarowanie osadów ściekowych w oczyszczalni ścieków w Świlczy – Kamyszynie
  49. Zastosowanie dronów w ochronie środowiska
  50. Zastosowanie obróbki powierzchni tkaniny bazaltowej do produkcji elementów odzieży chroniących przed działaniem wysokich temperatur
  51. Zastosowanie probiotyków w akwakulturze